Administrator
Dobra, tak wiec pomyślałem, że może warto ruszyć jakiś inny watek poza "Historią", i "Grami i Zabawami", więc poruszę "Gry". Aby rozruszać temat na pierwszy ogień rzucę grę o której swego czasu było straaaaaasznie głośno, a jej grafika powala większość droższych kolosów swego gatunku, Mowa oczywiście o:
Wstęp
Chyba każdy miłośnik MMO interesował się tym tytułem wiec nie muszę za dużo pisać z czym to się je, ponieważ wszystko było w filmikach promujących, gameplayach, z koreańskich closebeta testów, wywiadach i innych duperelach. Ale dla niewiedzących: Jest to mmo w stylu Wu-Xia, czyli stare dobre chińskie sztuki walki w tym wypadku fantasy(nie każde wu-xia jest fantasy).
Grafika
O grafice w grze nie trzeba wiele mówić: ona broni się sama, jak pisałem wcześniej kopie tyłki konkurentom w przedbiegach, jedynym konkurentem może być będący w fazie closedbety od kilku lat Moonlight Blade. Jedynie na najniższych wymaganiach grafika wygląda jak ta z Shayi,ale nawet na średnich to już cud, miód, i nie wiem co jeszcze. Wszędzie gdzie spojrzeć piękne plenery, jeszcze piękniejsze kobiety(na tym szczególnie warto zawiesić oko), fajne projekty strojów i broni, oraz świetne animacje ataków.
Dźwięk
Dźwięk w grze utrzymany jest raczej w stylu tradycyjno-chińskim, chodź nie brakuje kilku odstępstw, ale jeśli komuś taka muza nie przypadnie do gustu zapraszam do Winampa, nie wywołuje to jakichś zgrzytów czy czegoś, głosy postaci są ładne, zarówno w chińskiej ver. językowej, jak i Japońskiej, koreańskiej nie sprawdzałem, ale gracze twierdza że jest najlepsza. Odgłosy uderzeń broni, i obrony, są naprawdę niezłe, wiec dźwięk jest naprawdę dobrze dopracowany.
Grywalność
Moim zdaniem gra jest grywalna jak cholera. Jest dużo skilli, możliwość kombinowania przy drzewku w każdym momencie, świetne pvp, oraz pve, oraz 8 klas:
-Blademaster(szermierz, dość zbalansowana klasa, nastawiona bardziej na dps, jego największą zaleta jest blok, oraz latające miecze)
-Assasin(zabójca, czysty dps, zatrucia, pułapki, contery, to jego specjalności, elitarna klasa utalentowanych Jinów)
-Warlock(mag do wszystkiego, "jednoosobowa armia", dostępny póki co TYLKO na serverach koreańskich, chińskich, i od niedawna podobno tajlandzkich, kolejna klasa elitarna Jina)
-Kung-Fu Master(Monk którego nie mogło zabraknąć, conter, combo, i stun, zadrzyj z nim, a pożałujesz!)
-Destroyer(czyli tank teamu, który wywija gigantycznym toporem, którym szerzy śmierć i zniszczenie, klasa elitarna dla potężnych Gonów)
-Summoner(czyli jak sama nazwa wskazuje przyzywacz, posiadający własnego zwierzaka, oraz masę healów, elitarna klasa "słodziaków", czyli Lynów)
-Lyn swordmasterr(czyli szermierz dostępny jedynie dla Lynow, jedni twierdza że mocniejszy, inni ze nie, opinie pozostawiam wam)
-Force Master(po prostu mag ofensywny, nic dodać nic ując).
Jak zaówzyliscie zapewne napisałem że klasy są elitarne dla XXX, ponieważ w grze występuje kilka ras, które maja dostęp do danych klas, są to następująco:
-Jin
-Gon
-Lyn
-Kun
I tak na przykład Jin nie zostanie destroyerem, podczas gdy Gon nie zostanie Assasinem, oczywiście to że przy niektórych klasach nie napisałem ras nie oznacza że dostępne są dla wszystkich, po protu nie są "elitarne"(dostępne tylko dla jednej rasy).
Idąc jednak dalej, w grze jest multum ekwipunku, i mogło by się zdawać że cały czas spędzimy na expieniu pierwszej broni(na starcie tez tak myślałem), ale w praktyce okazuje się że można rozwijać wiele broni wedle własnych upodobań, podobnie jak i wiele akcesoria, a sam struj nie daje nam statystyk, tylko tabliczki które do niego "włożymy", dzięki czego możemy nosić struj jaki nam się podoba, jednak musimy uważać bo niektóre stroje służą do "pvp frakcji", czyli np. Sojusz vs Kult, itp, ciekawe i fajne rozwiązanie. A sama fabuła jest naprawdę ciekawa, i może wciągnąć jeśli lubi się takie klimaty.
Servery
Jak pisałem istnieje wiele serverów:
-Koreanski,
-Chinski
-Tajwański
-Japoński
-Rosyjski
Najwyższy lvl cap(50lvl) jest na koreańskim i chińskim, zaraz potem idzie Tajwan, a potem goni je Japonia, natomiast rosyjski server będzie stać w miejscu dopóki admini nie wykombinują jak połączyć Blademastera z pierwszym Soulblade stance, z tym z najnowszych updeatow(to może im trochę zająć).
bariera językowa nie stanowi jednak problemu, ponieważ każdy server ma angielskie tłumaczenie(pierwsze 4 fanowskie).
Jednak za grę na koreańskim serverze trzeba płacić, podobno mało, ale trzeba, a japoński jest podobno strasznie niestabilny, a problemem z chińskim i tajwańskim może być PING, wiem bo na chińskim kiedyś grałem, przy rosyjskim nie ma tego problemu, a populacja jest naprawdę spora, wiec party questy robi się bez problemu podobnie zresztą jak i na chińskim servie nie ma problemu ze znalezieniem eng graczy jak wejdzie się na dobry server. Zresztą na wszystkich serverach można zdobyć "legendarne" poziomy skilli, wiec raczej rosyjski sevrer ma tylko 2 minusy: jest w tyłu fabułą, brak soulblade stance, ale to tylko dla blademastera, bo wątpię żeby kogoś cieszyła gra jednoosobowa armia która soluje wszystko, a w pvp nie idzie przegrać, chyba że jest się prawdziwym noobem który tylko stoi w miejscu. NCsoft zapowiada od dawna swoją ver US, i EU, ale jakoś nie zapowiada się na nią, ponieważ jedyne co zrobił do tej pory to podpisał się pod latka blade&soul dojo.
Podsumowanie
Podsumowując: grafika jest świetna, dźwięk, naprawde dobry, gra grywalna jak nie wiem, co do serveru, to możecie sami wybrać który wam bardziej pasuje. Ode mnie oceny idą w ten sposób:
Grafika:10/10
Dźwięk:10/10
Grywalność:10/10
Ocena ogólna:10/10
P.S. zapomniał bym: istnieje jeszcze anime pod tym samym tytułem co to świetne MMO, ale poza imionami postaci, i ta sama nazwą tytułu nie mają NIC A NIC WSPÓLNEGO, podczas gdy gra jest cudowna, anime to zwykły shit, który nie wiem o czym opowiada, i nie wiem co robią tam te same nazwy co w grze, więc jeśli postanowicie obejrzeć to anime, bądź już obejrzeliście, to nie sugerujcie się nim.
L
Zapomniałeś wspomnieć o jednym w sprawie serverów: Rosyjski server jest niezbalansowany w sprawie klas. Destroyer który z założenia jest tankiem ma znacznie mniej armoru od SwordMastera i Bladmastera, czy Kung Fu Masterze, że o różnicy w HP nie wspomnę. DMG pomiędzy Destroyterem a innymi klasami to niebo a ziemia. Owszem Destroyer ma stuny, lecz spora część z nich jest osłabiona względem oryginalnej ver. a i tak kung-Fu Master, czy Assasin mają o wiele lepsze, a magowie mają swoje holdy, które działają niewiele gorzej. Jedynym do czego przydaje się Destroyer to przytrzymanie creepa/bossa, żeby team mógł go porządnie obić. I nie tylko ja tak twierdze, bo wszyscy destroyerzy o tym piszą na forum, a admini mają to w poważaniu, a update przyniósł jedynie nerf na najlepszy skill destroyera co jest po prostu śmieszne (no ale to priv więc nic się nie da zrobić. Tak to już jest i trzeba się z tym pogodzić a nie iść na krzesła jak ruscy na forum). Nie zmienia to jednak faktu, że gra jest wyjątkowo miła i spędza się przy niej sporo czasu nawet tego nie zauważając. Postać zresztą też można wykreować wyjątkowo ładną/fajną.
Administrator
Wiesz powiem ci ze owszem Destroyer na privie jest o wiele słabszy niż na oryginalnym servie, zgadzam się z tym, ale czy ja wiem czy ma mniej pancerza i hp od BladeMastera i SwordMastera, Swordmaster z tego co wiem ma mniej hp od BM, a destroyer o wiele więcej na pysk może przyjąć od BM(wiem bo gram BM), co do KFM nie wiem jak jest, a to że magowie są total OP się zgodzę bo to priv i tak to już jest. Ale jak masz eq z Poh Va Ran (45lvl odblokowywany dungeon) to destroyer już jest najlepszym tankiem jest nawet temat. A ci co tak płaczom na forum i wypisują że destroyer po updeacie ma do wyboru "zginać szybko, albo jeszcze szybciej" to nooby co nie wiedzą jak AP mu do skilli dodać i jak nim zagrać. Wiem że to najsłabsza klasa na tym servie, i nie ma balansu, ale na innych servach jest, nawet Warlocka znerfili jak cholera żeby był zbalansowany(przerobili go praktycznie całkowicie).
Rasetsu
Po pierwsze: Gra śmierdzi bo nie ma rycerzy.
Po drugie: NANANANANANANAHAHAHAHAHAHA, dalej nie znasz mego nicku w Saint Seiya Online!!!
Another Dimension
Genrō Maō Ken
Galaxian Explosion
L
co do tego, że Destroyer bierze więcej na ryj: on nie bierze więcej na ryj, ale np: na tarcze, dzięki której:
-regeneruje hp na sekunde
-regeneruje hp z każdym zadanym ciosem (uderza powoli)
-regeneruje hp za każdy cios zadany przez przeciwnika w tarcze
A pancerza ma mniej. On może go sobie podnieść dzięki "Stomp" jeśli pójdzie w drzewko rozwoju, które zadaje 900dmg wchodząc, zadaje 300 co sekunde, przez 8 sek i daje mu +400% def w obrębie 8m. Ma też obroty których jedno drzewko daje +400% def, neutralizacje związania, zamrożenia, wywrócenia, osłabienia, i zasięgiem ataku 5m, tyle, że po update zabrali mu +400% def na ostatnim rozwinięciu. Ma jeszcze skill "fury" który podczas włączenia daje 0.5 sec niezniszczalności.
Tak przedstawia się tankowanie Destroyera. U niego jest sporo stunów, i można ze stuckować naprawdę pokaźny lifesteal jeśli się wie jak, ale to kosztem dmg. Więc ta klasa nie ma ani hp, ani armoru, ani dmg. Armor zyskuje na 4-8sek. Wiem, że to może brzmieć jak narzekanie, ale taka jest prawda. Nie zmienia to jednak faktu, że to chyba najfajniejsza klasa, ze względu na to, że to elitarna klasa Gonów, którzy wyglądają super.
A ja znam nick Sagi!
A co do B&S. nie wiem czy zauważyliście, ale pomimo upływu lat gra wciąż ma najlepszą grafikę ze wszystkich jakie póki co zostały wydane. Nawet nowy wiesiek, którym wszyscy się tak zachwycają na najwyższych wygląda jak Blade na nieco powyżej średnich.
No i sam Moonlight Blade, który tak świetnie się zapowiadał: ostatecznie wyszedł na gorszą ver. B&S. fakt, że ma ciekawe klasy (a przynajmniej niektóre), ale te super animacje, jak np.: teleportacja wśród płatków, żeby poderżnąć gardło to tylko finisher, a grafika wyglądała tak super tylko na zapowiedziach bo teraz to jakoś tak lamersko wyszło, a same przestrzenie są puste wypełnione grupkami przeciwników zbitych w ciasne drużyny, tak że jednym-2 ciosami zabija się 10-20 na raz.
Administrator
Jakby ktoś grał w Blade & Soul i szukał znajomych/klanu(potrzebny do stworzenia hongmoon petall) czy czegoś, bo niedawno założyłem klan razem z szermierzem i tsuki. Wystarczy żebyście napisali tu swój nick w grze, albo na W3 jak się spotkamy.